Nyelvi jogaink: érettségi és felvételi tesztek magyar nyelven

Nyelvi jogaink: érettségi és felvételi tesztek magyar nyelven

Írhatok-e magyar nyelven tesztet a független tesztelés (a központi érettségi/felvételi eljárás) és az egyetemi, főiskolai felvételi vizsgák során?
Az ukrán nyelv és irodalom, valamint az idegen nyelv tesztvizsgák kivételével minden felvételi vizsga, beleértve a független (külső) tesztelés keretében szervezett vizsgákat is, magyarul is letehető.
Ahhoz, hogy magyar nyelven vizsgázhasson valaki, a jelentkezés során az erre szolgáló adatlap megfelelő helyén meg kell jelölni, hogy nem ukránul, hanem más nyelven, például magyarul szeretné megkapni a vizsgaanyagokat. Míg korábban a kárpátaljai magyarok jogát az anyanyelven történő felvételizésre, független tesztelésre csupán esetleges miniszteri rendelet hosszabbította meg minden évben, ezt az állami nyelvpolitika alapjairól szóló törvényi szintű jogszabályban biztosítja. Nagyon fontos azonban, hogy felhívjuk a figyelmet arra: a magyar nyelven történő tesztírás joga sem automatikusan biztosított jog: ahhoz, hogy élni tudjanak vele a felvételizők, kérelmezniük kell a megfelelő helyen, időben és formában.

Forrás: Nyelvi jogaink és lehetőségeink (Beregszászi Anikó, Csernicskó István, Ferenc Viktória)