Az év praxisa a Kárpát medencében – elindult a szavazás

Az év praxisa a Kárpát medencében – elindult a szavazás

Lezárult „Az év praxisa a Kárpát medencében” pályázat első, ajánló szakasza. Április 2-án indult a második szakasz, hiszen a www.azevpraxisa.hu portál szavazói döntik el, hogy ki nyeri el „Az év praxisa a Kárpát medencében” díjat! – közölte az ÁNTSZ.

150 ajánlás érkezett, amiből több mint 110 felelt meg a pályázati kiírásnak. A beérkezett hazai (többek között csongrádi, székesfehérvári, miskolci, biatorbágyi, dunabogdányi) ajánlások, és a számos erdélyi, felvidéki, kárpátaljai történet is azt tükrözi, hogy az ajánlók a szakmai kvalitások mellett, a jó szót, a kedvességet, a tiszta rendelőt, az előjegyzést a kevés várakozás érdekében, valamint azt ismerik el igazán, ha az orvos rendelési időn túl is, éjjel-nappal páciensei rendelkezésére áll.
Mit értékelnek még a betegek és a különféle szervezetek vezetői? A lelkiismeretes, empatikus, szolgálatkész magatartást, vagyis a szakmai tudáson túl azt, ha valaki a betegek gyógyítására teszi fel az életét. Az olyan orvost, aki szombaton is elemzi a nagypapa CT leletét, hogy unokája ne aggódja magát halálra hétfőig, aki visszahívja külföldön tartózkodó kisbetegének édesanyját, és egyáltalán nem törődve telefonszámlájával addig beszél, amíg sikerül megnyugtatnia, és tanácsokkal ellátni a mamát. Azt, aki képes jó szóval, humorral feloldani betege szorongását, az örökös fehér köpeny szindrómát, és persze azt, ha keveset kell várni, mert jól működik az előjegyzési rendszer, ha tiszta a rendelő, és pontos a kezdés. Így aztán egy miskolci orvost tizenketten is javasoltak, a dunabogdányi gyermekorvos pedig hét ajánlást kapott.
Kárpátalja igazán kitett magáért, hiszen csak a Kárpátaljai Igaz Szó szerkesztősége 10 ajánlást küldött. Ezekből kiderül, hogy Kárpátalján mostoha körülmények között, omladozó, fűtetlen rendelőkben, hibás, amortizálódott műszerekkel dolgoznak a háziorvosok. Fornos, Nagydobrony, Kisdobrony, Tiszaújlak, Tarnóc, Nagyszőlős, Bótrágy, Nagypalád, Mezővári, és Szernye háziorvosait ajánlották az újságírók és a hálás páciensek.
Erdély sem maradt el Kárpátalja mögött: Gyergyóremete, Gyergyószentmiklós Tordatúr, Csíkszereda, Ilyefalva, Kézdivásárhely, Marosvásárhely és Szilágycseh lakosai döntöttek úgy, hogy az ő háziorvosuk megérdemli az elismerést. Amit kiemelnek: az orvos elkötelezettsége, empátiája, szolidaritása, embersége, a nélkül hogy anyagi viszonzást várna érte!
Egy felvidéki orvos 9 ajánlással is büszkélkedhet, az aláírók között szerepel: a Komáromi Színház Kossuth-díjas színművésze, a komáromi Selye János Egyetem Református Teológiai Karának professzora, Marcelháza polgármestere, a Szlovákiai Magánorvosok Szövetségének tiszteletbeli elnöke, és Duray Miklós szlovákiai író és politikus is. Érkezett ajánlás Dunaszerdahelyről és Iglóról, ahol a magyarul beszélő, – és ami ennél is nagyobb dolog- magyarul rendelő doktornőt azok is felkeresik, akik csak egy kedves magyar szóra vágynak.
A hazai és a határon túli ajánlók között nem csak hálás pácienseket lehet találni. A történetek beküldői között ott van Cegléd alpolgármestere, a csongrádi járási tisztifőorvos, az Őszi Alkony Idős Otthon vezetője, a kárpátaljai görögkatolikus áldozó pap, Fábiánsebestyén Község Gondozási Központjának vezetője, Nagyvázsony polgármestere, az egyházi Congregatio Jesu Idősek Otthona vezetője, a Magyar Vöröskereszt és a Nagycsaládosok Egyesülete csongrádi szervezetének képviselői, valamit Tőkés László EU Parlamenti Képviselő is.
Március 20-a után – ekkor zárult le a pályázat első szakasza – a szervezők összegezték az ajánlásokat, majd továbbították őket a zsűri tagjainak. A beérkezett pályázatokat értékelő zsűri elnöke dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvos, társelnök: Dr. Balogh Sándor, az ÁNTSZ főosztályvezetője és Dr. Paller Judit egykori országos tisztifőorvos. A zsűri tagjai: Berszán Lajos atya, gyimesfelsőloki plébános, dr. Lenkefi Ida, az Egis belkereskedelmi igazgatója, Paor Lilla, a hatoscsatorna főszerkesztője, dr. Süveges Szilvia, a tavalyi pályázat hazai nyertese, valamint négy professzor: Dr. Bedros J. Róbert, a Szent Imre Oktató Kórház főigazgatója, Dr. Farsang Csaba, a Magyar Hypertonia Társaság örökös tiszteletbeli elnöke, Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója és Dr. Kiss Róbert, a Magyar Kardiológiai Társaság elnöke.
A bíráló bizottság tagjai kiválasztották azt a 10-10 orvost, aki a történetek alapján érdemes arra, hogy versenyben maradjon. Április elsején este kerültek fel a portálra a kiválasztott háziorvosok nevezései, április 2-án pedig indul a szavazás, hiszen a weboldal látogatói döntik el, hogy ki nyeri meg „Az év praxisa a Kárpát medencében” versenyt. Szavazni április 2-től április 17-ig lehet ITT!