Hamarosan jön az Itt Ukránul Is

Hamarosan jön az Itt Ukránul Is

Az Itt Magyarul Is (IMI) kezdeményezés továbbgondolásaként Itt Ukránul Is mozgalmat hirdet a Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet Magyarországon, a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A PCS 2013 márciusában indította el az Itt Magyarul Is (IMI) mozgalmat. A kezdeményezés a magyar nyelv használatát hivatott erősíteni, terjeszteni Kárpátalján. Az IMI alapítói célul tűzték ki, hogy feltérképezzék Kárpátalját, és számba vegyék a magyar nyelvű szolgáltatást nyújtó intézményeket, létesítményeket, üzleteket, hogy a magyar nyelven beszélő kárpátaljaiak anyanyelvükön vehessék igénybe az egyes szolgáltatásokat. A mozgalom honlapján található virtuális adatbázisban könnyedén megtalálhatják a kezdeményezéshez csatlakozó egységeket; az IMI-matricákkal ellátott hivatalokban, helyiségekben az ott járók tudják, hogy magyarul is bátran megszólalhatnak.

Az Itt Ukránul Is (Тут Українською Також) a Magyarországon élő vagy az ott átutazó ukránok tájékozódását, hétköznapi boldogulását és a magyar–ukrán turisztikai kapcsolatok fejlődését szeretné megkönnyíteni. Már készül a kezdeményezés honlapja. Az első matricákat várhatóan a nyár folyamán helyezik el a térségben a mozgalom szervezői.

A program a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztossága támogatásával, dr. Grezsa István kormánybiztos fővédnökségével valósul meg.

Kárpátalja.ma